Altijd Verbonden - Over ons

Samen met een heel team verzorgen wij concert Altijd Verbonden.                                                                                                                                  Ook lees je hieronder over het ontstaan van Altijd Verbonden en over the on going proces. 

Het ontstaan van Altijd Verbonden

Het overlijden en afscheid van Tobias was in de eerste week van corona. De mensen om ons heen waren angstig voor corona en in die tijd was het dan ook niet “normaal” om op visite te gaan of om bij een uitvaart aanwezig te zijn. Toen ik na negen maanden nadacht over een herdenking van Tobias wilde ik vooral niet opnieuw alleen staan. Zo ontstond het idee voor een benefietconcert. Benefietconcert Altijd Verbonden met het eerste logo. Hier begon ook mijn eerste helingsproces. Het bedenken en kiezen van de naam: “Altijd Verbonden” zorgde voor een verbinding met Tobias op een andere manier. Ik ging van verzet tegen het verliezen van hem naar een geloof en hoop dat we nog altijd verbonden zijn. Ik wil het, ik hoop het en ik geloof het.

Met het schrijven van het programma van de benefietavond werd me gezegd dat dit programma ook waardevol is voor lotgenoten. Na de eerste avond op 10 juli 2021 besloot ik dit idee voort te zetten, zodat ik hiermee meer ouders kan ondersteunen.

Het contact dat ik heb gehad met lotgenoten zorgde ervoor dat ik meer zelfvertrouwen kreeg omdat hun ervaringen en reacties mij bekrachtigde in mijn gevoel en in hoe ik met mijn verdriet en situaties om ging. Ik was niet alleen. Jij bent niet alleen. We kunnen elkaar echt steunen omdat we aan één blik of één woord of één lied genoeg hebben.

“ik ga met een ontzettend fijn gevoel naar huis, een soort van verliefdheidsgevoel”

De kracht van muziek bij rouw

Mijn ervaring is dat het overlijden van je kind niet stopt bij het intense verdriet en gemis en dat het proces na het overlijden enorm heftig, pijnlijk en eenzaam is. Ik geloof in de kracht van verbinding in het proces na het overlijden van je kind zodat het ondersteuning en houvast geeft in jouw eigen proces.

Mijn missie om andere ouders te ondersteunen komt niet uit het niets. Nadat ik te horen kreeg dat Tobias, mijn zoon, was overleden stortte mijn wereld helemaal in. Iedere vorm van zekerheid en veiligheid was ik kwijt. Ik zocht hopeloos naar houvast maar niets hielp. Ik voelde mij vreselijk eenzaam en radeloos naast het intense verdriet. Bovendien werd ik echt gek van onzekerheid over alles; over het leven, de toekomst, over mijzelf als moeder, over vriendschappen, mijn relatie, mijzelf als persoon, mijn werk,  etc.  Wat mij dus opviel was dat met het overlijden van Tobias de heftigheid daarvan niet stopt bij het intense verdriet en gemis. Ik voelde weinig verbinding met mezelf, met anderen of met Tobias. 

Met het luisteren van muziek en de songteksten, ontdekte ik mijn grote diversiteit aan emoties en stond ik letterlijk stil bij wat er gebeurd was en nog steeds gebeurde in het dagelijks leven. Het ook daadwerkelijk gaan zingen van de muziek met alle emoties die daarbij kwamen zorgde voor heling. Met de muziek kwam ik dicht bij mijn gevoel. Gaf ik het de erkenning, aandacht en ruimte die het nodig had. 

Omvat het verliezen van een kind zoveel meer is dan dat maakte ik een programma over alle verschillende aspecten die bovenop het verlies en gemis impact hebben op ons leven en met dit programma maak ik deze aspecten zichtbaar en bespreekbaar zodat het aanknopingspunten geeft tot gesprek, tot verbinding met elkaar.

Wil je je aanmelden voor één van onze benefietconcerten?

Ik doe dit niet alleen

Het concert bestaat uit een avondvullend programma met muziek, dans, sprekers en andere beeldende kunst. We staat gemiddeld met zo’n 25-30 personen op het podium en er zijn zeker ook 10 mensen achter het podium actief. Een deel van ons team is lotgenoot en het andere deel voelt zich op een andere manier betrokken bij het thema. We maken zo laagdrempelig mogelijk kennis met het heftige onderwerp en wat er nog meer op je afkomt na verlies in relaties en de buitenwereld. Neem jouw naasten gerust mee naar dit concert en maak ze deelgenoot van jouw proces, zodat je na het programma hierover makkelijker in gesprek kan. We maken met behulp van diverse beeldende kunst en muziek de moeilijke gespreksonderwerpen “bespreekbaar”. Je ziet bijvoorbeeld letterlijk voor je hoe mannen en vrouwen worstelen met ieder hun eigen unieke proces van rouw. Hoe zorg je dat je elkaar ondanks dit grote verschil niet ook nog uit het oog verliest? Het programma geeft dus letterlijk stof tot verbinding zodat je weet dat je hierin niet alleen staat en dat er houvast is om hiermee om te gaan.

Hartverwarmende reacties

Wat heeft het voor jou betekend?

Wil jij ook onderdeel worden van ons team? Kom dan in contact

Wie werken mee aan Altijd verbonden

Ons team aan zangers, muzikanten, dansers, grime, kap, catering, creatieve ploeg en nog meer kanjers achter de schermen bestaat volledig uit vrijwilligers. Zij vinden het allemaal ontzettend waardevol om IETS te kunnen betekenen voor mij en jou. Vaak weten familie, vrienden en kennissen niet wat ze voor je kunnen doen, maar als je ze concreet vraagt of ze je ergens bij kunnen en willen helpen, doen ze het met alle liefde. Ook komen steeds meer lotgenoten ons team versterken om op die manier van betekenis te kunnen zijn voor andere lotgenoten, maar zij geven ook aan dat zij het heel fijn vinden om op deze manier betekenis te geven aan hun eigen overleden kind(eren).